Esittely | Tutkimus | Tutkijat | Työkalut

STUDIOVALOKUVAT


SAVIASTIOIDEN PALASIA

valokuva 96 kB

SAVIASTIOIDEN PALASIA
 
 

Löytötyyppi: Koristeltuja saviastioiden palasia, keramiikkaa.

Käyttötarkoitus: Ruoan valmistus, tarjoilu ja säilyttäminen.

Löytöpaikka: Raisio, Ihala, Mullin asuinpaikka.

Aikakausi: Viikinkiaika/ristiretkiaika/varhaiskeskiaika.

Ajoitus: 980-1220 jKr.

Kuvaaja: Antti Huittinen.
 
 

Saviastiat olivat rautakaudella useimmiten vaatimattomia, karkeasta savesta käsin muovattuja ja niukasti koristeltuja. Muodoltaan ne olivat tasapohjaisia ja seiniltään pyöristyviä. Kukkaruukkua muistuttavat suuret tasapohjaiset astiat tulivat muotiin viikinkiajan lopulla n. 900- ja 1000-luvulla.

Rautakauden lopulla, n. 1000-luvulla, saviastioiden koristeena käytettiin pääosin geometrisia kuvioita. Niistä suosituimpia olivat kahdesta, kolmesta tai neljästä rinnakkaisjuovasta muodostetut vinoneliöt, joihin liittyi silmiä ja rasteja. Saviastioita koristeltiin vinoneliöillä Lounais-Suomessa, Ahvenanmaalla, Ruotsissa, Virossa ja Latvian Kuurinmaalla.

Mullin asuinpaikalta tunnetaan koristeltuja ja kiillotettuja saviastian palasia epätavallisen paljon. On mahdollista, että siellä valmistettiin hienoja koristeltuja ja kiillotettuja astioita omien tarpeiden lisäksi myös myyntiin. Näitä hienosti koristeltuja astioita käytettiin lähinnä ruoan tarjoiluastioina. Varastointiin ja säilytykseen kelpasivat yksinkertaisemmat astiat.
 
 

Lähteet:

Muut valokuvat: Ks. myös Löytötiedot: Eri puolilta asuinpaikkaa.
 
 

Esittely | Tutkimus | Tutkijat | Työkalut