Esittely | Tutkimus | Tutkijat | Työkalut

STUDIOVALOKUVAT


LASIMASSAHELMI (TYA 642: 2806)

valokuva 12 kB

LASIMASSAHELMI (TYA 642: 2806)
 
 

Löytötyyppi: Keltainen sarjahelmen osa.

Käyttötarkoitus: Koru.

Löytöpaikka: Raisio, Ihala, Mullin asuinpaikka.

Aikakausi: Viikinkiaika.

Ajoitus: 980-1025 jKr.

Paino: 0,5 g.

Kuvaaja: Antti Huittinen.
 
 

Kyseessä on kuumennetusta lasimassasta puhalletun ja venytetyn ns. sarjahelmen kappale. Sarjahelmet muistuttavat useita toisiinsa riviin kiinnitettyjä pikkuhelmiä. Ne olivat varsin yleisiä viikinkiajalla, etupäässä 900-luvulla. Ilmeisesti niitä valmistettiin itäisen Välimeren islamilaisessa maailmassa. Pohjolaan niitä kulkeutui Venäjän suuria jokia pitkin kulkeneiden kauppareittien välityksellä.

Ensimmäiset lasihelmet valmistettiin Syyriassa n. 500 eKr. Suomeen lasihelminauhat saapuivat n. 300-luvulla jKr. Lasin perusraaka-aineita ovat kvartsihiekka ja alkali (esimerkiksi sooda tai puutuhkasta valmistettu potaska).  Sulasta lasimassasta voidaan muotoilla helmiä venyttamalla tai kiertämällä sitä metallivartaan ympärille.

Suomesta ei ole merkkejä lasihelmien valmistuksesta. Raakalasia ei ilmeisesti osattu tuottaa Skandinaviassakaan, mutta todisteita lasihelmien valmistuksesta sieltä kuitenkin tunnetaan. Helmenvalmistusta tunnetaan myös Venäjältä, esimerkiksi Laatokan etelärannalla sijainneesta Staraja Ladogan kaupungista 700-luvulta 1000-luvun alkuun.
 
 

Lähteet:

Muut kuvat: Ks. myös

Esittely | Tutkimus | Tutkijat | Työkalut