Komputer: The World of Tomorrow 

TakaisinGinipik Pages


The World of Tomorrow - More Automation - Bill Gates - Valentina - Looking Down On London - Terminus Interminus - Singapore - The Perfect Pop Band - Komputer Pop - Motopia - We Are Komputer (Version)
Mute Records 1998 (CDStumm 162)

Englantilainen Komputer-trio on tyylillisesti erikoistunut orkesteri. Yhtye näet pyrkii olemaan kuin Man Machine-levyn aikainen ja jälkeinen Kraftwerk. Mukana ovat Kraftwerkille tyypilliset perkussiot kuivine soundeineen, robottilaulu ja eksoottiset syntesoijat. Jäljittely ei kuitenkaan rajoitu pelkästään samantyyliseen soundimaailmaan, vaan Komputer matkii etevästi myös Kraftwerkin riffejä ja biisirakenteita, pomppivia bassokuvioita ja tarttuvia melodiakudelmia ynnä laulujen edistyshenkisiä aihepiirejä.

Levyllä kuullaankin erehdyttävästi mm. The Modelin, Tour De Francen ja The Robotsin kaltaiset kappaleet. Suuri osa kappaleista on niin lähellä esikuviaan, että on oikeutettua puhua pastisseista. Joinakin hetkinä Komputer toimii toki myös omillaan, kuten esimerkiksi aloituskappaleessa The World of Tomorrow.

Komputerin musiikki on juuri sitä sorttia, jossa tytöistä ei juuri lauleta, paitsi kuin ehkä historiallisina hahmoina, kuten kappaleessa Valentina, joka kertoo maailman ensimmäisestä naiskosmonautista. Mutta mitäpä pahaa tässäkään on? Kyllähän koneet, tiede ja edistys ovat mainioita ja niistä laulaminen mukavaa vaihtelua; populaarimusiikki kun tuppaa muuten olemaan niin tunne-elämän ruotimisella kyllästettyä.

Jos valittamisen aihetta etsitään, löytyy se helposti levyn tyhmistä kansista. Jos kerran KW-tribuuttia tehdään, miksei sitten oteta mallia esikuvan hienoista kansikonsepteista? Hä? Toisekseen The World of Tomorrow on loppujen lopuksi melko kalpea esitys esikuviinsa verrattuna, koska tietyssä katsannossa se ei ole "oikea" levy, vaan kunnianosoitus eräälle tavalle tehdä musiikkia. Selviä täytekappaleitakin siinä on useampia.

Komputerin levy vastaa kuitenkin kohtuullisesti uuden Kraftwerk-materiaalin puutteesta kärsivien fanien tarpeisiin. Edellinen Kraftwerkin levy The Mix kun ilmestyi jo vuonna 1991 ja sisälsi vain vanhoja kappaleita uudelleen versioituina. Tätä edeltänyt Electric Café ilmestyi 1986. Tilanne muuttunee tämän vuoden aikana, sillä iso K on parhaillaan maailmankiertueella ja uuden levyn ilmestymistä povaavat huhut ovat voimakkaampia kuin vuosiin. No, toivossa on hyvä elää.

Christer


TakaisinGinipik Pages