Star Wars

 TakaisinGinipik Pages | Galleria


Tämä oli SE juttu monelle 70-luvun mukulalle, niin myös minulle. Ensikosketukseni asiaan sain Hämeenlinnan Turuntiellä ollessani arvatenkin kuuden vanha, kun kotimme vieressä sijainneen antikvariaatin sarjakuvapinoista löytyi muhkea Tähtien sota-sarjakuvakirja. Muistan vieläkin tuon jo kertaalleen luetun ja halvalle paperille painetun albumin tunnun sormissani; sen, miten sain isän taivuteltua ostamaan tuon arvatenkin ajankohtaan ja ostopaikkaan nähden kohtuullisen kalliin albumin ja sen, miten tarkkaan tuolloin vielä lukutaidottomana tuota kirjaa tutkin.

Itse sarjakuva jäi kiinnostavuudeltaan toissijaiseksi. Mieltäni kiehtoi enemmän se, että sarjakuvan ihmeelliset tapahtumat olivat olemassa myös huomattavasti konkreettisemmassa muodossa. Tämän todistivat albumin sisäkansissa olevat still-kuvat itse elokuvasta. Näitä muhjuiselle kartongille painettuja mustavalkokuvia jaksoinkin sitten tarkastella aina uudelleen.

Ensimmäinen valkokankaalla näkemäni Star Wars-elokuva oli Imperiumin vastaisku ja senkin taisin nähdä vasta joskus vuonna -81 tai -82. Tähtien sodan olin nähnyt vain hieman aiemmin videolla. Vasta Jedin paluun näin aivan tuoreeltaan ja samalla koin omakohtaisesti sen kuumeen, jota elokuvasarja oli ympäri maailmaa herättänyt. Hämeenlinnan ensi-illassa leffateatterin edessä oli pikkukaupungin mittakaavassa poikkeuksellisen paljon kersoja odottamassa ovien avautumista. Jedin paluulla oli elokuvista eniten purkkakerrointa ja se upposi pääosin teini-ikäänsä odottelevaan yleisöön kuin häkä.

Loppujen lopuksi Tähtien sotaan liittyvillä kirjoilla, sarjakuvilla ja leluilla oli minuun suurempi vaikutus kuin itse elokuvilla, sillä pääsin itse elokuvien töllöttämisen makuun kunnolla vasta kun meille hankittiin videot eli varsin myöhään. Erityisesti Semicin 70-luvun lopussa julkaisemat albumit hitsautuivat mielessäni olennaiseksi osaksi TS:n sankareiden seikkailuja. Edelleenkin pidän esimerkiksi sarjakuva-albumisarjassa toisena ilmestynyttä "Avaruuden rosvot"-kirjaa loistavana Tähtien sodan jaksona sen omaperäisen sisällön vuoksi.

Osittain ehkä siitä yksinkertaisesta syystä, että satuin kasvamaan aikuiseksi jossain välissä, tuntuu suuri osa Tähtien sodan oheistuotteista vain silkalta rahastukselta. En olekaan seurannut uusia sarjakuvia tai kirjoja oikeastaan lainkaan Dark Empiren aiheuttaman pettymyksen jälkeen. Myös uudet figuurit olivat aikanaan aikamoinen järkytys: Lukekin näytti lähinnä He-Maniltä pumpattuine ylävartaloineen. Tämä muskelisaatio olikin mielestäni vähän turhaa eivätkä uudet paketitkaan olleet mielestäni niin hienoja, vanhojen kartongeissa oli sentään suuret ja hienot hahmoa esittävät stillit suoraan leffoista.

Onneksi tulevien hahmojen kataloogi näytti jo huomattavasti lupaavammalta. Suuri osa ennen uupuneita keskeisiä hahmoja on tulossa figuureiksi ja kaiken kaikkiaan ukkojen mallit näyttävät huolellisesti tehdyiltä. Toisaalta on mainiota, ettei minulla ole mitään hinkua ostaa niitä, voisi olla aika stressaavaa ajanvietettä hankkia kaikki himoitsemansa hahmot, varsinkin kun niitä tulee olemaan tarjolla myös erilaisina variaatioina. Tulevat Tähtien sota-elokuvat ovat huomattavasti kiinnostavampi mielenkiinnon kohde.

Vanhana fanina odotan tietenkin vähän hermostuneena tulevia kolmea 'jatko-osaa'. Kun menin katsomaan ensimmäisen Tähtien sota-trilogian uusittuja versioita muistin elävästi sen eläytyvän innostuksen, jonka ne aikanaan minussa saivat aikaan. Tavallaan kadehdinkin niitä mukuloita, jotka pääsevät näkemään uudet elokuvat lapsen silmin. Aikuisen silmissä kun on sellainen vika, että ne näkevät lapselliset fantasiaelokuvat vähän väärällä tavalla.

Eritoten ihmettelen, miten Lucas työryhmineen pystyy mitenkään keksimään mitään huimempaa kuin jo olemassaolevat Tähtien sodan osat? Omasta mielestäni jo se, että Jedin paluussa sotatoimien kohteena oli taas Kuolontähti, oli hieman tympeää toistoa. Toivottavasti uusissa elokuvissa osataan välttää tällainen vanhan kertaus. Olisi todella hienoa kokea taas samanlaista ihmetystä ja jännittää samalla tavoin sankarien puolesta, eläytyä yhtä voimakkaasti tuon kaukaisen galaksin tapahtumiin kauan kauan sitten. Ehkä tämä on mahdollista, kukapa tietää?


 TakaisinGinipik Pages | Galleria