Casio CZ-5000 Cosmo Synthesizer


Lähinnä taskulaskimistaan ja kotiuruistaan tunnettu Casio yritteli 80-luvulla myös ammattimuusikoille suunnattujen soittimien saralla. Valikoimiin kuuluivat FZ-sarjan sämplerit, RZ-sarjan sämpläävä rumpukone ja ehkä vaikutusvaltaisimpina CZ-sarjan syntetisaattorit. CZ-5000 oli sarjan lippulaiva 8-raitaisine sekvenssereineen.

Koska olen äänisynteesin suhteen diletantti, jätän ko. laitteen käyttämän Phase Modulation-menetelmän kuvailun pintapuoliseksi. Perusperiaatteena on kuitenkin siniaaltojen modulointi, jonka tuloksena saadaan aikaan uusia aaltomuotoja. CZ-sarjan soittimien erityispiirteenä on 8-askelinen vaippakäyrä, jonka avituksella kone saadaan taipumaan mitä merkillisimpien pörinöiden ääntäjäksi.

Valitettavasti CZ-5000:n 32 valmissoundia on valmistusajankohdan tyyliin poltettu ROM-piirille, eikä niiden päälle voi näin ollen tallentaa. Jotkut preseteistä ovat ihan kelvollisia, mutta huomattavasti enemmän käyttöä olisi ollut 32 ylimääräiselle muistipaikalle olemassaolevien 32:n lisäksi.

CZ-5000 on ehkä omimmillaan sähköpiano- ja urkusoundien sekä omituisten syntikkasoundien luomisessa. Bassosoundien teossa haittaa välillä se, ettei laitteen basso-osasto kykene aivan polvia notkauttaviin murinoihin. Kiinnostavinta kuitenkin CZ-5000:ssa on jo aikaisemmin mainitsemani vaippakäyrän monivaiheisuus, joka mahdollistaa täysin hämäräperäisten avaruusäänten aikaansaamisen.

Kaikkein parasta CZ-5000:ssa on sen manuaalin kanteen painettu "Cosmo Synthesizer", harmi ettei sitä painettu myös itse soittimeen...


Spotattu: tämän nimenomaisen soittimen sointia kuulee Vince Clarken ja Andy Bellin Erasure-duon levyillä runsaasti 80-luvun puolivälistä eteenpäin.
TakaisinGinipik Pages