Takaisin | Portfolio | Ginipik Pages


Jalka & Lamppu-cd-rompun tarina alkaa loppukesästä 1996, jolloin YLEn Radio- ja TV-instituutin multimediapaja pyysi allekirjoittanutta suunnittelemaan verkosta tai korpulta selattavan joulukalenterin.

Tästä tehtävänannosta oli tuloksena Talvimaa, 24 vuorovaikutteisesta ruudusta koostunut nettikalenteri. Talvimaa sai internetin käyttäjiltä lämpimän vastaanoton ja tästä rohkaistuneena aloimme kaavailla kunnianhimoisempaa ja laajempaa projektia...


2. Suunnittelu | 3. Graafinen toteutus ja äänityöt | 4. Ohjelmointi ja testaus | 5. Mitä saatiin tulokseksi?

1. Esisuunnittelu

Toimeen tartuttiin tammikuussa 1997 ja tuolloin pääasiallisena päänvaivana oli pohtia sisältöä: MITÄ tarkalleen romppu tulisi sisältämään?

Tässä vaiheessa suunnittelupöydässä pyöriteltiin monenlaisia ideoita. Aluksi puhuttiin jonkinlaisesta joulurompusta mikä olikin luonnollista, sillä romppu oli tarkoitus saada valmiiksi jouluksi ja toisaalta oli ollut puhetta Talvimaan syventämisestä ja laajentamisesta rompun kokoiseksi.

Itse en kuitenkaan ollut tästä aiheenvalinnasta erityisen kiinnostunut. Syitä oli parikin. Ensinnäkin olin juuri joulun -96 alla tehnyt melko huomattavan määrän joulun aikaan liittyviä kuvituksia ja tietenkin myös itse Talvimaan, jossa jo yksin kului kolmatta kuukautta. Arvelin, että mikäli teen "tonttuhommia" seuraavan puolen vuoden ajan täyspäiväisesti alkaa päässä viirata ja silmissä vilistää jo kohtuullisen pian.

Toisekseen joulu on hyvin rajattu aika vuodesta ja toivoin tulevalle rompulle olevan käyttöä ja kysyntää myös muina vuodenaikoina.

Käsikirjoitin tuolloin Jussi Karjalaisen Koululainen-lehteen piirtämää sarjakuvaa nimeltä Simon seikkailut ja pohdinkin vakavissani laajentavani Simon elämää sarjakuvasta romppuihin. Kehittelinkin joitakin tarinanaihelmia ja peli-ideoita sarjakuvan henkilögalleriaan ja tapahtumapaikkoihin liittyen.

Simon käyttö kuitenkin kaatui pariin aika proosalliseen kompastuskiveen. Karjalaisen voimakas graafinen tyyli herätti jossain määrin vastakarvaa joissakin ihmisissä, joille projektia esiteltiin. Toisekseen osa rahoituksesta uupui yhä. Löysimmekin sitten yhteistyökumppanin TV1:n Lasten- ja nuorten ohjelmista ja pohdimme, olisiko heidän ohjelmatuotannossaan mitään jota voisimme käyttää.

Kuinka ollakaan, oli TV1:llä juuri sillä hetkellä tuotannon alla tulevan joulun joulukalenteri, Etsivätoimisto Jalka & Lamppu. Näiden kaverusten seikkailuja sitten päätimmekin laajentaa myös rompulle.


2. Suunnittelu | 3. Graafinen toteutus ja äänityöt | 4. Ohjelmointi ja testaus | 5. Mitä saatiin tulokseksi?
Takaisin | Portfolio | Ginipik Pages