Maailma on laaja, sotkuinen salaliittojen verkosto

Tuukka Olen huomannut, että maailma jossa elämme ei välttämättä ole sellainen kuin meille on opetettu.

Nykyään salaliittoihin ja salaliittoteorioihin törmää melkein jokaisen kulman takana. Tässä on omat vaaransa, jos alkaa pohtimaan liikaa ja ottamaan jokaisen väitetyn teorian todesta. Salaliittoja tutkiessa ja niistä lukiessa pitää muistaa olla mieleltään avoin ja pohtia jokaista tapausta yksittäisenä tapahtumana, joka on monien sattumien summa, eikä välttämättä jonkun korkea-arvoisemman ryhmittymän salajuoni maailman valloitukseen ja ihmismielen kontrolloimiseen. Tietenkin kaikissa salaliittoteorioissa on mahdollisuus: "tämähän voi olla totta". Tätä ei kuitenkaan kannata fanaattisesti noudattaa, mutta on hyvä pitää mielensä vireänä, sillä joku valvoo aina ja ajattelee etuasi. Salaisuuden pitäminen on kaikkein helpointa, jos totuuteen upottaa hieman valhetta; sen jälkeen kaikki erottavat sen mikä on valhetta ja kukaan ei usko enää totuutta.

On olemassa sanonta "joukossa tyhmyys tiivistyy", joka minusta on jo useasti todettu oikeaksi. Näin monet poliitikot, valta-asemissa olevat teollisuusjohtajat, hallitukset, diktaattorit ja presidentit ajattelevat kansalaisistaan. Olenkin samaa mieltä heidän kanssaan, sillä kaikki asiat ja päätökset ovat liian vaikeita keskivertokansalaiselle. Valta-asemissa olevien ihmisten työ on ajatella ja tehdä päätöksiä kansakuntaa koskevissa asioissa. Ja teoreettinen mahdottomuushan on kysyä jokaisen mielipidettä, koska mielipiteitä on yhtä monta kuin ihmisiäkin. Tämä onkin demokratian huonoja puolia, sillä joku on aina tyytymätön ratkaisuun, josta on päätetty. Mutta se on helppo korvata tarjoamalla hivenen leipää ja sirkushuveja tyytymättömälle.

Mutta onko moraalisesti oikein, että kuningas haluaa hallita kansaansa? Olemme tulleet jo siihen tulokseen että ihmisen mieltä ei pysty rajaamaan eikä hallitsemaan tyrannialla; siitä pitävät huolen etniset lait ja ihmisoikeusjärjestöt. Mutta mikä olisikaan ihannevaltio kuninkaan mielestä? Valtio jossa jokainen kansalainen tekee kaikkensa valtion eteen niin työssä kuin siviilissäkin. Toisin sanoen valtiota ylläpitäisivät koneet, robotit ja aivopestyt kansalaiset. Näin valtio pysyy kasassa, sen taloudellinen tilanne pysyy vakaana ja hallitsijat pysyvät vallassa. Pienellä valheella ja salailulla, piilotettuna niin sanottuun demokratiaan ja vapauteen pystytään tällainen hallintomuoto toteuttamaan. Eikö näin ole jo tapahtunut jokaisessa sivistyneessä valtiossa?

Hallitukset ovat kautta aikojen halunneet kontrolloida kansalaisiaan. Siksi kaikissa länsimaissa jokaiselle syntyneelle lapselle annetaan sosiaaliturvatunnus, joka luokittelee ihmiset numeroiksi. Tämä numerosarja seuraa meitä kehdosta hautaan asti. Ilman tätä numeroyhdistelmää normaali elämä on täysin mahdotonta. Kun kansalainen kasvaa vanhemmaksi, hänelle valtion toimesta aletaan järjestää säännöllistä terveyden tarkastusta. Tällä tavoin pienestä pitäen katsotaan tuleeko kansalaisesta yhteiskuntakelpoinen. Myöhemmin nuori siirtyy valtion ylläpitämän kasvatus- ja sivistysoppilaitoksen jäseneksi, jossa hänelle opetetaan monia hyödyllisiä taitoja miten hänestä tulisi yhteiskunta kelpoinen kansalainen. Aivopesu aloitetaan jo lapsesta lähtien koulun penkiltä. Ennen vanhemmat hoitivat lapsensa maailmalle antaen tiedot oikeasta ja väärästä, mutta nyt lapsemme oppivat mikä on valtion mielipide asiaan. Iän myötä kansalaiselle myönnetään erilaisia kortteja, jotka nopeuttavat ja yksinkertaistavat elämäämme, eikä kansalaisen enää tarvitse painia yksinkertaisten ongelmien kanssa, sillä optinen lukulaite hoitaa työn puolestamme. Nyt olemme luovuttaneet kaikki tiedot itsestämme yhteiskunnan käyttöön. He tietävät paljonko rahaa liikkuu tiliemme kautta, mitä kirjoja lainaamme kirjastosta ja jokainen kortin käyttökerta jättää jalanjäljen jälkeensä, jolloin he tietävät missä myös liikut omana aikanasi. Monet kaupat ja kauppaketjut ovat ottaneet käyttöön kanta-asiakasjärjestelmän jossa periaatteena on; mitä enemmän ostat sitä enemmän saat selvää rahaa. Myös Visa ja muut luottokortit kuuluvat tähän kategoriaan. Tällöin olemme luovuttaneet tiedot siitä mitä kaupasta ostamme ja mitä kotona syömme.

Myös televerkkojen ja tietotekniikan vallankumous on luonnut uutta kontrollia. Nykyään ihminen ei selviä ilman matkapuhelinta ja jokainen joka itseään hivenenkin kunnioittaa myöskin hankkii itselleen tämän elektronisen valvontalaitteen. Tässä on yksi huono puoli, tai ehkä moniakin. Jokaisen kansalainen olinpaikka voidaan paikallistaa metrien tarkkuudella eri linkkialueiden kautta, myöskin puheluiden kuuntelu onnistuu jo yksinkertaisilla radioamatöörilaitteilla. Myöskin puhelusi voidaan jäljittää jopa kymmenenkin vuoden takaa. Joten ole varovainen mitä puhut puhelimesi kautta ja missä sitä käytät. Internet-verkon laajentuminen on asettanut myös seurannan täysin uudelle tasolle. Nyt jokaisen verkkoon kuuluvan ihmisen tietokoneen muistissa olevat tiedostot ovat hallituksesi käytössä. Myös se mitä levität verkossa ja mistä olet kiinnostunut verkossa on hallituksesi tiedossa. Nyt kun kaikkea mitä teet, missä olet ja mitä ajattelet pystytään seuraamaan, voidaan sinusta näiden tietojen perusteella tehdä erilaisia profiileja. Eli oletko yhteiskuntakelvollinen kansalainen vai koostutko ääriaineksesta. Ihmisellä on oikeus intimiteettisuojaan; kuuluvatko nämä tiedot sen piiriin, en tiedä. En myöskään tiedä onko näillä tiedoilla mitään väliä. Sillä ketä se loppujen lopuksi kiinnostaa jos nostan keskustan automaatista satasen rahaa, äitini soittaa minulle ja ostan kaupasta maitoa ja banaaneja. Mutta ehkä se ei olekaan se ongelma vaan tieto, että joku valvoo minua koko ajan.

Onko tämä sitten salaliitto kansalaisten kontrolloimiseksi, ehkä on ehkä ei. Mutta toimikoon tämä esipuheena seuraaville kuuluisille salaliitoille ja salaliittoteorioille.

Tuukka Temonen on pohtinut salaliittoja monesta eri suunnasta. Ilme julkaisee Tuukan siunauksella seitsemästä palasesta koostuvan kokonaisuuden, johon kuuluvat seuraavat osat:

Face of Mars
Apollo 11
AIDS - Jumalan ihme vai ihmisen tekemä vitsaus?
Kannabis ja muut haitalliset huumausaineet
Fluori tekee hampaistamme terveempiä
RFK:n täytyy kuolla
Hypoteesi aikamatkustamisesta

Tekstaus: Tuukka Temonen